Akademija za osiguranje: Da biste dobili ono što nikad niste, moraćete da učinite ono što nikad niste

Ona je čarobni kvalitet koji vam otvara sva vrata i sve čini mogućim. Uz pomoć samodiscipline, prosečna osoba može da ostvari sve što njeni talenti i intiligencija dozvoljavaju. Međutim, bez nje, čak i osoba blagoslovena dobrim poreklom, obrazovanjem i mnoštvom prilika, tek će po izuzetku postići nešto više od pukog proseka.“

Lako je raditi nešto što vam se radi. Samodisciplina znači raditi nešto i kad vam do toge nije i naterati se da to svejedno završite. Tada vaš život i karijera kreću uzlaznom putanjom.

Kakve odluke morate da donesete danas, da biste sutra napredovali u svojoj branši? Šta god da je u pitanju, bilo da se radi o činjenju ili nečinjenju, odlučite se odmah i prionite na posao. Jedan jedini potez može vam promeniti život za svagda. Brajan Trejsi preporučuje sledećih sedam koraka do uspeha:

  1. Odlučite šta želite – saznajte šta je tačno to što želite u svakoj oblasti života. Budite radije \'matematički precizni\' nego \'filozofski uopšteni\'.
  2. Sve zapišite – napišite jasno i detaljno. Uvek \'razmišljajte na papiru\'. Ono što nije napisano, nije cilj. To je tek želja, bez pokretačke energije.
  3. Zacrtajte rok – do kad morate da ostvarite dati cilj. Zadati rok deluje u podstvesnom umu kao \'mehanizam prinude\'. On vas motiviše da učinite sve što je potrebno da bi se vaš cilj obistinio. Ukoliko je u pitanju nešto veliko, postavite i međurokove za svaku fazu. Ništa nemojte prepustiti slučaju.
  4. Napravite spisak – svega što mislite da ćete trebati da uradite da bi postigli svoj cilj. Kako se kog zadatka ili aktivnosti setite, unosite ih u spisak, sve dok ga ne kompletirate.
  5. Sredite spisak – sve što ste naveli pišući spisak, rasporedite tako da dobijete koherentan plan rada. Prosudite šta treba da se uradi prvo, šta drugo i tako dalje. Napravite razliku između najvažnijeg i manje važnog. Naposletku, ponovo sve zapišite ili skicirajte, baš kao što biste uradili sa planom vaše kuće iz snova.
  6. Aktivirajte se – počnite da radite po planu. Uradite nešto. Uradite bilo šta. Samo se pokrenite s mrtve tačke.
  7. Uradite nešto svakog dana – svakog, ali baš svakog dana, preduzmite nešto što će značiti korak bliže cilju. Disciplinujte sebe tako da svake godine uradite 365 stvari vezanih za ostvarenje onog što želite. I tako iz godine u godinu. Imajte na umu da se trud akumulira i da ćete jednog dana biti iznenađeni svime što ste postigli.

Copyright © 2012 DOZ