Tribina Sremska Mitrovica

Svetsku finansijsku krizu prebroditi planiranjem kućnog budžeta

U Sremskoj Mitrovici je protekle nedelje održana još jedna u nizu Tribina u organizacijU Sremskoj Mitrovici je protekle nedelje održana još jedna u nizu Tribina u organizaciji Društva ovlašćenih zastupnika u osiguranju Srbije i njihovih aktivista iz Sremske Mitrovice, Rume i Inđije. Po običaju, tribina je i ovog puta bila dobro posećena i odlično organizovana.

Ovog puta tema tribine je bila AKTUELNA SVETSKA FINANSIJSKA KRIZA I KUĆNI BUDŽET. Ovai Društva ovlašćenih zastupnika u osiguranju Srbije i njihovih aktivista iz Sremske Mitrovice, Rume i Inđije. Po običaju, tribina je i ovog puta bila dobro posećena i odlično organizovana. Ovog puta tema tribine je bila AKTUELNA SVETSKA FINANSIJSKA KRIZA I KUĆNI BUDŽET. Ova intrigantna i aktuelna tema je privukla veliki broj Mitrovčana a među njima su viđeni i mnogi predstavnici javnog života, radnika u bankarstvu i stručnjaka iz sveta finansija i računovodstva. Prisutne je pozdravio Predsednik Društva Stankov Zvonimir, upoznao ih sa temom tribine i podneo uvodno izlaganje. Nakon što je izneo podatke o ukupnoj zaduženosti stanovnika u Srbiji, zaposlenih i penzionera, Stankov je ukazao i na alarmantne trendove i posledice koje mogu da proiziđu iz prekomerne zaduženosti građana:

“S jedne strane građani su „izbombardovani“ ponudama keš kredita, automobila na lizing, mopeda i vespi na 24 rate, a sa druge strane, još uvek nizak životni standard nemože da pruži mogućnosti ni za zadovoljavanje najosnovnijih životnih potreba. U takvoj situaciji je, po njegovom mišljenju, potrebna mnogo šira društvena akcija kako bi se građani „obrazovali i finansijski opismenili“ u skladu sa zahtevima novog vremena. Pre svega, da se na objektivan način upoznaju sa novim finansijskim produktima koje nude banke i lizing kompanije, rizicima koje oni sa sobom nose, predlaganjem mogućih alternativa. Promena svesti o tome da briga o školovanju dece, zdravstvena zaštita i život u trećoj dobi nije briga države nego pre svega pojedinca i porodice treba da bude predmet razgovora na samoj tribini i da se iniciraju akcije koje mogu da vode do promene svesti.”

Posebnu pažnju posetilaca privuklo je izlaganje Dražena Marića koji je podvukao da se samo planiranjem, savremena porodica može suprotstaviti nekontrolisanom trošenju. Izneo je podatke o strukturi trošenja prosečne porodice te nabrojao i analizirao faktore koji utiču na „potrošački mentalitet“ i podstiču prosečnu porodicu na prekomerno ili nesvrsishodno trošenje. Po rečima Marića, ... „70% ukupnih kupovina je neplanirano, u supermarketima neplanirano potrošimo 61%, kozmetiku kupujemo 53% bez plana a farmaceutske proizvode 50%. „ Na kraju svog izlaganja je napravio psihološku analizu procesa kupovine i uputio sve prisutne na potrebu planiranja i podvukao značaj finansijskog obrazovanja.

Pošto je Petar Malešević predstavio jedan od načina i modela štednje kroz osiguranje (i zbog izvanrednog izlaganja pobrao aplauz sugrađana) Tribinu je na nekonvencionalan i efektan način zaključio Sabrija Imamović. Sumirao je utiske prisutnih tako što je u neposrednom razgovoru sa posetiocima Tribine potvrđeno opšte i nepodeljeno mišljenje da je održavanje ovakvih tribina neophodno, kako bi građani bili na pravi način i informisani i kako bi se malo više skrenula pažnja na problematiku koja je prisutna, a o njoj se uglavnom – ćuti.

Na kraju su se domaćini još jednom zahvalili predavačima i zamolili ih da u narednim danima budu ponovo gosti u Mitrovici kada će biti pozvan veći broj građana i obezbeđen prostor za mnogo veći broj posetilaca.

Copyright © 2012 DOZ