Privatno osiguranje - stabilna primanja

Razlike u visini penzija na istoku i zapadu Nemačke i dalje su veoma velike. Razlog za velike razlike leži u posebnom obračunu, koji bi zapravo trebalo da ujednači izdvajanja za penzionere u istočnom i zapadnom delu države.

 

Oni koji se oslanjaju na prihode koje garantuje država – prepušteni su sami sebi. To je jedan u nizu zaključaka sveobuhvatnog istraživanja o penzionerskim primanjima u Nemačkoj.

Čak i oni koji su na doprinose izdvajali više moraju da računaju na nešto skromniji život.Razloga za brigu nemaju jedino oni koji su se osigurali privatno.

Mnogi zaposleni opterećeni su izdvajanjima za doprinose kod privatnih osiguravajućih društava. Ali samo 40 odsto njih odlučilo se na dodatno privatno penziono osiguranje. Znači, princip koji se od 2008. primjenjuje nije uspio da garantuje siguran i ravnomjeran rast penzija u zemlji.

Sve dok su oni koji se osigurali privatno u manjini, ravnopravnost i ujednačenost penzija ne može se očekivati, pa će i dalje biti velikih razlika u penzionerskim primanjima.

Krizom su pogođeni svi, pa tako i penzioneri, čak i oni koji žive na zapadu zemlje. To ih ljuti, mada logičnog objašnjenja za skroman rast penzija ima.

Copyright © 2012 DOZ