Dunav osiguranje: Vlada nelojalna konkurencija

Generalni direktor Dunav osiguranja Marko Ćulibrk najavio organizovanje konferencije o auto osiguranju na kojoj bi trebalo da se reše problemi u ovom sektoru.

 "Sa dolaskom stranih osiguravajućih kuća očekivali smo da će se situacija na tržištu osiguranja popraviti, međutim osetniji pomak je izostao, a neke loše pojave su produbljene. Pogotovo je to izraženo kod auto osiguranja. Ovde postoji nelojalna konkurencija, zbog koje društva za osiguranje i država gube nekoliko desetina miliona evra godišnje", kaže Ćulibrk. 


On objašnjava da u Srbiji postoji čak 1.500 firmi koje vrše tehnički pregled, a realno je potrebno par stotina. 

"Nagli i prekomerni rast punktova za tehnički pregled direktna je posledica nelojalne konkurencije i nezakonitih pojava u borbi za klijente. Pored toga, postoje mišljenja, da se za gotovo 50 odsto vozila ne izvrši tehnička provera, već se papiri overe bez prisustva vozila ili se to uradi na neki drugi nezakoniti način", navodi Ćulibrk.

Prvi čovek Dunava smatra da "sva osiguravajuća društva, kao i Udruženje osiguravača, Narodna banka, određena ministarstva i eksperti u ovoj oblasti, imaju odgovornost da se takve pojave onemoguće i iskorene, jer su posledice takvih negativnih pojava u krajnjoj liniji odražavaju i na prevelik broj šteta, kao i postradalih u saobraćaju, a ne samo kao neostvarena premija".

Copyright © 2012 DOZ