Zašto tržište osiguranja stagnira?

Mogućnosti tržišta osiguranja u Srbiji nisu dovoljno iskorišćene, a jedan od razloga je što država nije obezbedila odgovarajuće podsticaje.

Ovo je zaključak današnjeg skupa "Budućnost osiguranja: Uloga države i interesi građana".

Kako su naveli učesnici tog skupa koji su organizovali nedeljnik NIN i Privredna komora Srbije (PKS), tržište osiguranja u Srbiji činimanje od dva odsto bruto društvenog proizvoda (BDP), dok u razvijenijim zemljama taj udeo iznosi i do 10 odsto.

Ocenjeno je da bi za Srbiju bilo dovoljno kada bi tržište osiguranja činilo oko pet odsto BDP-a ali, kako je naglašeno, to ne bi trebalo dostići povećanjem cena osiguranja.

Rečeno je i da tržištu osiguranja u Srbiji od države ne treba novac, već potpuno drugačiji pristup, odnosno da se stvori okruženje da industrija osiguranja pruža odgovarajuće usluge.

Godišnja premija osiguranja u Srbiji u poslednjih par godina, kako je navedeno, kreće se oko 500 miliona evra, što nije dovoljno.

Prema ocenama učesnika skupa, država bi trebalo da pruža veću podršku životnom osiguranju, koje treba da raste, kao i da bi taj segment osiguranja trebalo tretirati kao dobrovoljne penzione fondove koji imaju poreske olakšice.

Pomoćnik ministra finansija Zlatko Milikić kazao je da to ministarstvo podržava poreske olakšice u sektoru osiguranja koje su i u svetskoj praksi poznate, naglašavajući da su poreski stimulansi potrebni kako bi se podržali ti investicioni fondovi.

On je dodao i da Vlada i Narodna banka Srbije rade da korisnicima što pre bude dostupno i osiguranje od prirodnih katastrofalnih rizika.

Sekretar Odbora PKS za bankarstvo Branislava Žunić kazala je da je u srpskoj privredi više od 90 odsto malih i srednjih preduzeća, od kojih 60 odsto nema nikakvo imovinsko osiguranje, a da dve trećine tih preduzeća ima obavezno osiguranje od autoodgovornosti.

Ona je naglasila i da privrednici u Srbiji na osiguranje gledaju kao na trošak, a ne kao na ulaganje.

Prema rečima Žunićeve, u Srbiji se pravi veštačka konkurencija između dobrovoljnog penzionog i zdravstvenog osiguranja a, kako je naglasila, ta dva finansijska proizvoda nikako ne smeju biti konkurencija.

Copyright © 2012 DOZ