Unika preuzela Basler u Srbiji i HR

Osiguravajuća grupacija Unika iz Austrije potpisala je ugovor o preuzimanju srpskih i hrvatskih osiguravajućih kompanija u vlasništvu švajcarske Baloaz grupe.

Unika će preuzeti pomenute kompanije za 75 miliona evra.

Saradnja Sogasa i Sberbanke

Sberbanka Srbija i osiguravajuća kompanija Sogas potpisali su u Beogradu ugovor o saradnji, saopštila je ta banka.

"Sarađivaćemo kao partneri na poslovima u vezi sa izgradnjom gasovoda Južni tok, a dogovoreno je i da zajedno poslujemo u svim velikim infrastrukturnim projektima u Srbiji koji će se realizovati ruskim kapitalom", izjavio je predsednik Izvršnog odbora Sberbanke Srbija Valerij Ovsjanikov.

Zašto tržište osiguranja stagnira?

Mogućnosti tržišta osiguranja u Srbiji nisu dovoljno iskorišćene, a jedan od razloga je što država nije obezbedila odgovarajuće podsticaje.

Ovo je zaključak današnjeg skupa "Budućnost osiguranja: Uloga države i interesi građana".

Kako su naveli učesnici tog skupa koji su organizovali nedeljnik NIN i Privredna komora Srbije (PKS), tržište osiguranja u Srbiji činimanje od dva odsto bruto društvenog proizvoda (BDP), dok u razvijenijim zemljama taj udeo iznosi i do 10 odsto.

Pre ćemo osigurati kola nego sebe

Dok je u svetu životno osiguranje sastavni deo funkcionisanja svakog člana jedne zajednice, kod nas je drugačija situacija.

Stanovnici Srbije najviše osiguravaju automobile i drugu imovinu, dok je osiguranje života na poslednjem mestu.

Osiguranje je kao kišobran - nikada se ne zna kada vam može zatrebati. Ovom logikom vodi se izuzetno mali procenat ljudi u našoj zemlji-svega 200.000 od ukupnog broja stanovnika. Kao razlog za neplaćanje životnog osiguranja naši građani uglavnom navode to što nemaju para i kako o tome nisu razmišljali.

Prodaje se Kroacija osiguranje

Zagreb -- Privatizacija Kroacija osiguranja i Hrvatske poštanske banke (HPB) ulazi u završnu fazu i do početka maja očekuje se objava tendera za prikupljanje ponuda.

Ministar finansija Hrvatske Slavko Linić je najavio tender za ove dve državne kompanije na sednici Odbora za finansije Hrvatskog sabora, gde je predstavio predlog rebalansa državnog budžeta, prenosi Hina.

Slovenci hoće DDOR, ali ga Italijani nikom ne daju

Kada osiguravajuće kuće razmišljaju o širenju tržišta u Srbiji, onda planiraju da kupe DDOR Novi Sad. Tako se slovenački Triglav već drugi put za nekoliko meseci javlja s tom idejom.

Smatraju da će uz kupovinu Kroacija osiguranja, što im je nadomak ruke, svoju regionalnu poziciju upotpuniti ako im se u portfelju nađe i DDOR. Ali, izgleda da Italijani, koji su još 2008. ušli u tu kuću, imaju drugačije planove.

Dunav osiguranje: Vlada nelojalna konkurencija

Generalni direktor Dunav osiguranja Marko Ćulibrk najavio organizovanje konferencije o auto osiguranju na kojoj bi trebalo da se reše problemi u ovom sektoru.

 "Sa dolaskom stranih osiguravajućih kuća očekivali smo da će se situacija na tržištu osiguranja popraviti, međutim osetniji pomak je izostao, a neke loše pojave su produbljene. Pogotovo je to izraženo kod auto osiguranja. Ovde postoji nelojalna konkurencija, zbog koje društva za osiguranje i država gube nekoliko desetina miliona evra godišnje", kaže Ćulibrk. 

Dunav osiguranje želi promene

Dunav osiguranje

Generalni direktor Dunav osiguranja Marko Ćulibrk najavio organizovanje konferencije o auto osiguranju na kojoj bi trebalo da se reše problemi u ovom sektoru. Nagomilani proglemi u osiguranju zbog kojih trpe i osiguravajuće kuće i država biće razmotreni na konferenciji koju će organizovati Dunav osiguranje.

Kako je rekao VD generalnog direktora Dunav osiguranja Marko Ćulibrk, njihova je želja da se ta konferecija održi u Privrednoj komori Srbije i da se na njoj posebno pozabave pojavom nezakonite prekse u auto osiguranju.

Privatno osiguranje - stabilna primanja

Razlike u visini penzija na istoku i zapadu Nemačke i dalje su veoma velike. Razlog za velike razlike leži u posebnom obračunu, koji bi zapravo trebalo da ujednači izdvajanja za penzionere u istočnom i zapadnom delu države.

Grawe osiguranje među najboljima u Srbiji

Grawe

Prema istraživanju tržišta osiguranja i osiguravajućih kuća, koje je sprovela agencija IPSOS Strategic Marketing u decembru 2012. godine, na reprezentativnom uzorku koji se odnosi na populaciju između 30 i 65 godina života, odnosno skoro 3,6 miliona građana Srbije, Grawe osiguranje je ocenjeno kao jedno od najboljih osiguravajućih društava na tržištu.

Copyright © 2012 DOZ