Kada početi sa štednjom?

Zlatno je pravilo da za štednju nikad nije rano, ali isto tako za štednju nikad nije prekasno. Ako imate decu, naučite ih štednji što ranije. Započnite štednju u njihovo ime, pokazujte im kako se sredstva na štednom računu povećavaju i učite ih da je štednja dobra i korisna. Što ranije u životu započnete sa štednjom to ćete imati veću priliku ostvariti u životu finansijsku sigurnost.

Ukoliko ste već u ozbiljnim godinama, a nikad niste štedeli, počnite odmah. Nikad nije kasno da počnete štedeti! Započnite odmah, jer ukoliko to ne učinite sad, za par godina ćete sa žaljenjem razmišljati o tome koliko ste već mogli uštedeti da ste počeli danas!

KADA ŽIVOTNO OSIGURANJE

Dob 18-25 godina:

“Ja bih trebao ugovoriti životno osiguranje? Šalite se? Upravo se školujem. Ne možete od mene očekivati da sada toliko gledam u budućnost. Mlad sam i želim se zabavljati. Osim toga verovatno ću morati za godinu dana u vojsku. Kada završim s tim, onda ću možda misliti o osiguranju.”

U stvarnosti, životno osiguranje predstavlja važan deo ličnog finansijsko-sigurnosnog plana za svako razdoblje života.

Dob 25-35 godina:

„Sigurno ne očekujete od mene da upravo sada ugovorim životno osiguranje? Nemojte zaboraviti, da sam počeo raditi tek pre nekoliko godina. Sada moram ulagati u svoje dalje školovanje, kako bih napredovao na poslu. Pričekat ću kad budem nešto stariji. Vreme je na mojoj strani."

Životno osiguranje daje željenu vrednost za uloženi novac i omogućava disperziju finansijskog rizika ušteđenih sredstava tokom radno aktivnog perioda.

Dob 35-45 godina:

„Kako sad mogu ugovoriti životno osiguranje? Kao otac porodice sada imam više troškova nego ikada pre. Kada deca budu nešto starija, tada ću moći razmišljati o životnom osiguranju. Imam još vremena.”

Svakom ko ima porodicu ili nekoga ko zavisi od njegovog prihoda, potrebno je životno osiguranje kako bi ih zaštitio, a u slučaju neočekivanog događaja naslednici mogu zadržati finansijsku sigurnost i nastaviti dostojno živeti.

Dob 45-55 godina:
„Bilo bi lepo da sada mogu ugovoriti životno osiguranje. Znam da je to korisno, ali to jednostavno ne ide kada imate dvoje dece koji studiraju – oni su mi sve. Za to dajem svaki dinar i još više od toga. U poslednje vrieme sam čak u dugovima kako bi im mogao dati podršku tokom njihovog školovanja. Ako ne brinem o njima, ko će? Ne smem ni pomisliti kako bi im bilo da mi se nešto loše dogodi.”

Niko ne želi razmišljati o slučaju smrti, ali svako se treba odgovorno na to pripremiti jer može ostaviti ostale članove porodice pod pritiskom visokih troškova života i neizvesne finansijske budućnosti, ukoliko se osoba koja se o njima brinula nije pripremila na najgore.

Dob 55-65 godina:

„Znam da je dobro biti životno osiguran, ali nedostaje mi novac. Muškarcu u mojim godinama teško je doći na zelenu granu. Zašto nisam počeo već prije 20 godina sa malim iznosima mesec za mesecom. Valjda ću se nekako snaći."

Postoje razni modeli životnih osiguranja i svaki je prikladan da podrži specifične potrebe osiguranika u svakom periodu njihovog života i pruža prednosti koje pomažu ostvarenju ličnih finansijskih ciljeva.

Dob iznad 65 godina:
„Eh, sada je prekasno. Mi živimo kod našeg najstarijeg sina. Baš i nije neko dostignuće, ali šta da radimo? Mi doduše imamo državnu penziju, ali ko od toga može živeti? Da sam barem malo bolje planirao, kada sam imao sredstva.“

Životno osiguranje jedino omogućava istovremeno dve stvari: isplatu ušteđenog iznosa po isteku ugovora o osiguranju i finansijsku zaštitu po slučaju ugovorenog osiguranog slučaja.

Copyright © 2012 DOZ